Onderdeel van Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven

Over ons

Ons succes is gebaseerd op de betrokkenheid van onze vrijwilligers in combinatie met professionele begeleiding. Bij Maatje040 zijn ruim 600 vrijwilligers en een groot aantal beroepskrachten actief. 

De resultaten mogen er zijn:

  • jaarlijks begeleidt Maatje040 ruim 2400 trajecten.
  • ruim 75% van de hulpvragers kan dankzij een Maatje040 zelfstandig (blijven) wonen.
  • ruim 85% van de hulpvragers ervaart een verbeterd sociaal netwerk.
  • meer dan 70% van de trajecten komen via verwijzing.
  • zowel de vrijwilligers/Maatjes als de hulpvragers geven onze aanpak een 9.3.

Maatje040 is onderdeel van Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven (VHE). VHE heeft ruim een halve eeuw ervaring met het coördineren en begeleiden van vrijwilligerswerk in Eindhoven. Onder de noemer Maatje040 bieden we Maatjesprojecten waarbij een vrijwilliger wordt gekoppeld aan iemand met een hulpvraag. Zo kan een Maatje ouderen helpen bij de boodschappen, maar een Maatje kan ook ingezet worden bij de re-integratie van een ex-gedetineerde. Dit zijn al onze projecten.

Maatje040 werkt nauw samen met Werkplaats FinanciënWerkplaats Financiën houdt op diverse locaties in Eindhoven spreekuren voor mensen met financiële zorgen en problemen.  

Samenwerken

We werken samen met diverse zorginstellingen, bedrijven en instanties waaronder GGZEDe Woenselse Poort, LumensWIJEindhoven, Springplank040, Bibliotheek Eindhovengemeente Eindhoven. Ook hebben we stagecontracten en samenwerkingsovereenkomsten met verschillende Hogescholen en andere onderwijsinstellingen waaronder Avans, FontysSintLucas en Summa College. Regelmatig werken we samen met het bedrijfsleven in de Brainportregio op het gebied van kennisdeling en aanpak maatschappelijke thema’s.

Samen met Humanitas, MEE De MeentgroepStichting Present, Stichting Zelfhulpnetwerk, Mantelzorg Verlicht, GGD BZO en WIJeindhoven vormen we het samenwerkingsverband SIZO040. Wij bundelen onze krachten om de informele zorg en de vrijwillige inzet van en door Eindhovenaren in de sociale basis zo goed mogelijk te laten verlopen. 

VHE is sinds 2021 als kernpartner aangesloten bij het Taalnetwerk040. Samen met Bibliotheek Eindhoven, gemeente Eindhoven, Summa College en WIJeindhoven werken wij aan een integrale aanpak laaggeletterdheid om de sociale basis te versterken en een verdere tweedeling in de maatschappij tegen te gaan.

Contact

Wil je meer weten over Maatje040? Neem contact met ons op of kom binnenlopen. Onze openingstijden en antwoorden op veelgestelde vragen zijn hier te vinden.